Gözden kaçırmayın
İhsaniye Belediyesi, Atatürk'ü Anma Töreni düzenlediAfyonkarahisar'ın eşsiz lezzetlerini dünyaya duyuran KALKAN, Profesyonel Aşçılar Derneği'nin de başkanlığını yürüterek, mesleki bilgi ve deneyimini genç aşçılara aktarmaktadır. Dünyaca ünlü gastronomi dergisi CHEF+ ARENA'da yer alan röportajları ve yenilikçi tarifleriyle okuyucularına ilham veren KALKAN, mutfak sanatlarının sınırlarını zorlayarak yemek kültürüne yeni bir soluk getiriyor.
Şef KALKAN'ın başarı hikayesi, mutfak sanatlarına adanmış yaşamı ve yaratıcı yaklaşımlarıyla, gastronomiye gönül veren herkese örnek teşkil ediyor. CHEF+ ARENA dergisi aracılığıyla paylaşılan bu hikaye, mutfak ustalarının deneyimlerini ve mutfak trendlerini takip edenler için vazgeçilmez bir kaynak haline gelmiştir. KALKAN'ın çalışmaları, Türkiye'nin gastronomi alanındaki zengin mirasını ve mutfak sanatlarındaki ustalığını dünya çapında sergilemektedir.
Bu özgün başarı öyküsü, Türkiye'nin gastronomi alanında dünya çapında tanınmasına katkıda bulunan Şef KALKAN'ın, mutfak sanatlarına olan tutkusunu ve yaratıcı vizyonunu yansıtmaktadır. Gastronomi dünyasının parlayan yıldızı, mutfak trendlerini belirleyen ve yemek kültürümüzü zenginleştiren çalışmalarıyla, hem ulusal hem de uluslararası alanda takdir toplamaya devam ediyor. Şef KALKAN'ın hikayesi, Türkiye'nin lezzet haritasında önemli bir nokta olan Afyonkarahisar'ın geleneksel tatlarını modern sunumlarla birleştirerek, gastronomi severlere unutulmaz bir deneyim sunuyor.
GHEF ARENA Dergisi İngilizce olarak yayınlanır.
İşte Chef Hamza Kalkan Kimdir ve Makalenin Türkçe çevirisi :
Chef Hamza Kalkan 1981 Afyonkarahisar doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 1995 yılında başladım aşçılık mesleğime. Askerlik dönemine kadar çeşitli lokanta, restaurant ve otellerde çalıştım. Askerliğimi Erzincan 1.Sınıf Subay orduevinde aşçı olarak yaptım. Bu meslekte bir yere gelmenin daha büyük şehirlerde ve otellerde çalışarak mümkün olacağını düşünerek Türkiyenin farklı turizm bölgelerinde çalışmaya karar verdim.
Askerden sonraki dönemlerde farklı yerlerde çalışmanın çok faydasını gördüm. 2007 yılında hedefim olan Executive Chefliğime ilk adımımı attım o yıldan itibaren farklı otellerde Executice Chef olarak çalıştım. 2011 yılında Afyonkarahisar Aşçılar Derneği Başkanlığına seçildim. Aşçılık mesleğine gönül verdiğim için Türk Mutfağı ve Afyonkarahisar mutfağı için birşeyler yapmak gerektiğine inanarak Afyonkarahisar mutfağının tanıtımı için ciddi çalışmalar ve tanıtımlar yaptık. 2014 yılında hayalim ve hedefim olan İstanbul ve Samsunda kendi restaurantlarımı açarak işletmeci chef olarak işletme müdürlüğünü yaptım. Afyonkarahisar mutfağına ait 2 adet yemek kitabı çıkartarak unutulmaya yüz tutmuş Afyonkarahisar lezzetlerini kayıt altına almış olduk. Halen danışman chef olarak görevime devam etmekteyim.
Yapmış olduğumuz bu tanıtım ve çalışmalardan sonra 2019 yılında dönem valimiz Mustafa Tutulmaz ile başlatmış olduğumuz Unesco çalışmalarıyla Afyonkarahisar gastronomisiyle ilgili yaklaşık 600 sayfalık bir başvuru dosyası hazırlayarak Unesco Milli Komisyonuna teslim teslim ettik. 31 Ekim 2019 da Unesco tarafından gastronomi tescilini alarak Türkiyede 3.Dünyada 36.gastronomi şehrinden birisi olduk,Unesco tescilli gastronomi şehri olduktan sonra çalışmalarımıza hız vererek gastronomi alanında Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi ile çok ciddi yatırım ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik. 2014 yılında hayalim ve hedefim olan İstanbul ve Samsunda kendi restaurantlarımı açarak işletmeci chef olarak işletme müdürlüğünü yaptım. Afyonkarahisar mutfağına ait 2 adet yemek kitabı çıkartarak unutulmaya yüz tutmuş Afyonkarahisar lezzetlerini kayıt altına almış olduk. Halen danışman chef olarak görevime devam etmektediyim.
Chef Hamza Kalkan'nın Yayınlanan Makalesinin Türkçe Çevirisi
Tarihin en eski dönemlerinden beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilimiz, tarihî ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. Lezzet, kültür ve termal turizme hizmet verebilecek bir cazibe merkezidir. Özellikle Osmanlı döneminde Mevlevilik kültürü gelişimi ile kültür ve sanatta olumlu gelişmelere sahne olmuştur. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin bir kültürel mirasa da sahiptir. Hava ve toprak yapısı ile de bölgeye has yiyecek ürünlerinin yetiştirilmesi mümkün olmuştur.
Tarım ve hayvancılığında yaygın olduğu ilimizde bu durum çeşit olarak yemeklere de yansımaktadır. Afyon yöresi yemekleri incelendiğinde; çorbalar, pilavlar, hoşaflar, salatalar, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, tatlılar, turşular ve içecek çeşitleriyle de oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Başta kırmızı et, haşhaş, mandadan üretilen süt ürünleri, yumurta, sucuk ve lokum gibi yöreye has ürünler bölgenin en önemli zenginliği olarak göze çarpmaktadır.
Afyonkarahisar Yemek Kültürü incelendiğinde Türk mutfağının bilinen bir çok seçkin ürünü yöresel lezzetler arasında yerini almıştır. Bölge insanı özel günlerde yöresel lezzetleri belirli bir sofra adabıyla dostları ile paylaşmaktadır. Afyonkarahisarda yaşamın her anında yöresel lezzetleri görmek mümkündür. Aileler doğumdan başlamak suretiyle Ad koyma, Sünnet, Askere Gitme, Nişan, Düğün, Hac Daveti, Zinardı, Oğlan Kınası, Güvey Koyma, El Öpme, Çeyiz İndirme, Ölüm, Gezek ve Sıra Yemekleri gibi birçok özel günde yöresel lezzetleri yakınlarıyla paylaşmaktadır. Bu yemeklerin diğer özelliği ise belirli bir sofra adabı ile sırasıyla ikram edilmesidir.
Afyonkarahisar Mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı yaygındır, yemeklerde ise etin özel bir yeri vardır. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü yemeklerde çokça kullanılmaktadır. Afyonkarahisar mutfağında 20 den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcanın özel bir önemi vardır. Patlıcan böreği ise Afyonkarahisara özgüdür.Afyonkarahisarda özel günlerde kurulan meydan sofralarında toplu yemek yenir ve bu yemeğe Sıra Yemeği adı verilir. Sıra yemeğinde yemek çeşidi verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşitten 41 çeşide kadar çıkmaktadır. Sıra yemeğinin sonunda sindirimi kolaylaştırması için bamya verilmesi de Afyonkarahisara özgüdür.
Afyonkarahisara özgü yemeklerden Göce tarhanası, et yemeklerinden bütün et, Afyon kebabı, paçık, duvaklı hindi, sebze yemeklerinden patlıcan böreği, ilibada dolması, patlıcan, pırasa, maydanoz, kabak musakkaları, düğülü yaprak dolması ve ekşili bamya tadılması gereken lezzetlerdir. Hamur işlerinde de Arap aşı, ağzı açık, bükme, haşhaşlı börek, ocak bükmesi, katmer, cızdırma, Afyonun ekşi mayalı patatesli ekmeği ve öğmenin ayrı bir yeri vardır. Hazırlanan hamur işlerinde başta yeşil mercimek olmak üzere peynir, patates ve kıyma iç malzemesi olarak kullanılır.
Afyonkarahisarın önemli gelir kaynaklarından olan sucuk kış aylarında en çok tüketilen ürünlerin başında gelir. Yemeklerde kullanılan etler yağlı olduğu için ayrıca yağ ilavesi yapılmaz etin yağı ile yemek pişirilir. Et yemeklerinin pişme süresinin uzun tutulmaması (4-6) saat yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Örneğin keşkek, bütün et, tas eti, paça vb. gibi yemeklerde iç yağı (don yağı) kullanılmaktadır. Bazı yemeklere özgü lezzetin oluşmasında iç yağı önemli bir katkı maddesidir. Örneğin (bükmede) Afyonkarahisar yemeklerinde margarin tercih edilmez. Nohut, yeşil mercimek buğday ve buğdaydan elde edilen göce bulgur ve düğü yemeklerde sıklıkla kullanılır. Nohut bütün musakkalara katılmaktadır.
Adını haşhaş bitkisinden alan Afyonkarahisar haşhaş üretimi ve kullanımında da ciddi söz sahibidir. Sucuk, Lokum, Kaymak yine Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş ürünlerdir. Sütün yağlı kısmının değerlendirildiği bir ürün olan kaymak manda ve inek sütünden elde edilir. Ancak manda sütünden elde edilen kaymak tercih edilir. Çünkü manda sütünden elde edilen kaymak daha lezzetli, beyaz ve dayanıklıdır. Sade olarak tüketildiği gibi çeşitli tatlılarında besleyici değerini ve lezzetini artırıcı bir çeşni maddesi olarak ta kullanılır. Afyonkarahisarda kaymaklı şeker, lokum gibi şekerleme ürünlerinde de sıkça kullanılmaktadır.
Kiraz, Vişne Afyonkarahisarın Sultandağı, Çay ilçelerinde yetişmektedir. İlçenin sulanabilir arazileri üzerinde meyvecilik önde gelmektedir. Kiraz, Vişne, Elma üretimi ilçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Kiraz üretiminin %80i ihracata gitmekte olup, elma ve vişne daha ziyade iç piyasaya sürülmekte, kalan kısmı da ilçede bulunan meyve suyu ve konservecilik fabrikalarında değerlendirilmektedir. Napolyon kirazı Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya, Çin ve Belçikaya ihraç edilmektedir.Yumurta üretiminde yumurta piyasasını belirleyen il Afyonkarahisardır.
Patates üretiminde de ciddi söz sahibi olan Afyonkarahisarın MC Donalds ve Burger King gibi markaların bütün patates üretimleri Afyonkarahisarda üretilmektedir. Lokum üretiminde günlük 16,5 ton lokum üretimiyle dikkat çeken Afyonkarahisar yaklaşık olarak 80 ülkeye lokum ihraç etmektedir. Ayrıca Afyonkarahisarda günlük 33 ton sucuk üretim yapılmaktadır. Et ürünlerinde de et piyasasını belirleyen il konumunda olan Afyonkarahisar İstanbulun et ihtiyacının yaklaşık %35ini karşılamaktadır. Afyonkarahisar,sahip olduğu yöresel lezzettetler ve zengin yemek çeşitliliği ilede artık UNESCO tescilli Gastronomi Şehridir. Gastronomi Turizmi konusunda,da önemli bir çekim merkezi olacağını düşünüyorum.
Yorumlar
Yorum Yap