Gözden kaçırmayın

İl Milli Eğitim Müdürü Afyonkarahisar'daki Okulları Ziyaret Ettiİl Milli Eğitim Müdürü Afyonkarahisar'daki Okulları Ziyaret Etti

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, "Cumhuriyet Konuşmaları-II: Cumhuriyet ve Kadın" konulu bir konferans düzenledi. Konferansa AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Bölüm Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Güneş, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, "Cumhuriyet ve Kadın" konusunu ele aldı. Şahin, kadın haklarının Fransız Devrimi'ndeki "Her insan özgür ve yurttaş olarak eşittir" sloganı ile başladığını belirtti. Fransız Filozof Olympe de Gouges'un 1791 yılında yayımladığı "Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi" ile kadın haklarının öncüsü olduğunu ifade eden Şahin, eleştiri yaptığı için Gouges'un giyotinle idam edildiğini söyledi.

Şahin'e göre, Osmanlı Feminizmi, II. Meşrutiyet Dönemi ile birlikte ortaya çıkan bir hareketti. Bu dönemde kadınların cemiyetleşme çabalarının arttığı ve birçok kadın cemiyeti ile basın organının kurulduğu belirtildi. Bu kuruluşlar, kadın-erkek eşitliğini savunan etkinlikler ve yayınlar gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Mustafa Kemal Atatürk zamanında kadınların milli mücadelede önemli bir rol oynadığını söyledi. Mustafa Kemal Paşa'nın, Türk kadınının yanında olduğunu ve onları milli mücadele sonrası onurlandırdığını belirtti. Şahin, Kadın Hukuku'nun Cumhuriyet'in en önemli devrimi olduğunu vurguladı. Kadın hakları ile birlikte rasyonel bir devlet ve din baskısından kurtulmuş bir aile ve kadın tasavvuru oluştu.

Şahin'e göre, Cumhuriyet dönemi kadın-erkek ilişkilerinde geleneksel yapının ortadan kalkmasını sağladı. Kadınlar kamusal alanda daha görünür hale gelirken, Müsavat-ı Tamime olarak bilinen kadın-erkek eşitliği yasalarla güvence altına alındı. Türk Medeni Kanunu'nun 1926 yılında ilan edilmesiyle birlikte kadınlar, erkeklerle aynı işlerde çalışma ve aynı ücreti alma hakkına sahip oldular. Şahin, bu dönemde yaşanan gelişmelerin sıradan görünen haklar olduğunu ancak o dönem için bir devrim niteliği taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Cumhuriyet döneminde pro-natalist politikaların uygulandığını ve yeni hayat projesinin temel dayanağının beşeri sermaye olduğunu ifade etti. Kadının doğurganlık fonksiyonunun ön plana çıktığını belirten Şahin, bu dönemde çocuk ölümlerinin azaltılmaya çalışıldığını söyledi. Şahin'a göre, cumhuriyetin pro-natalist politikaları, nüfus sorununu çözmeyi ve yeni nesillerin yetişmesini sağlamayı amaçlıyordu.

Konferans, Prof. Dr. Mehmet Güneş'in Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin'e teşekkür belgesi vermesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

#AfyonKocatepeÜniversitesi #AKÜ #FenEdebiyatFakültesi #TarihBölümü #CumhuriyetveKadın #KadınHakları #FransızDevrimi #OlympeDeGouges #OsmanlıFeminizmi #MilliMücadele #MustafaKemalAtatürk #KadınHukuku #CumhuriyetDönemi #ProNatalistPolitikalar